Την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δ.Λαμιέων και την τρομοκρατία εις βάρος των εργαζομένων καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ Φθιώτιδας και η ΠΟΕ-ΟΤΑ

2017-08-31

H ΑΔΕΔΥ Φθιώτιδας για την ψήφιση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των σκουπιδιών στο δημοτικό συμβούλιο Λαμιέων


Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ του Δήμου Λαμίας με αφορμή την ψήφιση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των σκουπιδιών. Με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας στο σύνολο της, εξυπηρετώντας προφανώς άλλους σκοπούς.

Το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Φθιώτιδας, θεωρεί προτεραιότητα την συντονισμένη αντίσταση εργαζομένων και πολιτών πριν «ανοίξει» η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών στους δανειστές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Παρά την δυνατότητα που εξασφαλίζει ο νόμος 4479/2017 να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της υπηρεσίας καθαριότητας και η συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής αποφάσισε την απόλυση 47 εργαζόμενων. Ο καταιγισμός επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση, η σθεναρή αντίσταση εργαζομένων και πολιτών, δεν απέτρεψαν την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών, τις οποίες με βάση το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του δημάρχου θα πολεμούσε ως αντιμνημονιακή παράταξη.

Ο δήμαρχος, άφησε εν μέσω καύσωνα απροστάτευτη την πόλη και τα χωριά εκτεθειμένα στους τόνους σκουπιδιών βάζοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, παρά την «κάλυψη» που του παρείχε ο νόμος για την μη απόλυση των εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη εικόνα μεταφέρθηκε σε όλη την Ελλάδα εν μέσω καλοκαιριού δυσφημίζοντας την πόλη μας.

Η δημοτική αρχή οδηγήθηκε στην ανεξήγητη αυτή απόφαση,

  • Χωρίς να έχει συνταχθεί και παρουσιαστεί στους πολίτες μια αξιόπιστη οικονομικοτεχνική μελέτη (το κόστος με τον δημόσιο χαρακτήρα είναι περίπου 1.400.000 €/ έτος, ενώ με την ιδιωτικοποίηση περίπου 2.500.000 € /έτος ),
  • Χωρίς να έχει εξαντλήσει την δυνατότητα του νόμου 4479/2017 για την αξιοποίηση του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Κάνοντας κατά παράβαση χρήση εγκυκλίων που προβλέπουν διαδικασίες διαγωνισμού σε περιπτώσεις κατεπειγόντων με απρόβλεπτο χαρακτήρα που σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχε.

Από τα παραπάνω κρίνει κανείς ότι η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την δημοκρατία και τον δημόσιο διάλογο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, μέσω του εισαγγελέα, των ΜΑΤ, σε μια αίθουσα με την απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ένα αρνητικό παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι πολίτες, οφείλουμε να καταδικάσουμε και να αντισταθούμε απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα που εξευτελίζουν την δημοκρατία, να υπερασπίσουμε τους θεσμούς και τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και αγαθών. Να αποτρέψουμε την εφαρμογή των πολιτικών, που σκοπό έχουν την υποταγή μας στους δανειστές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Κοινό συμφέρον είναι η πρόοδος του λαού και όχι η κερδοφορία και η αξιολόγηση από τους τοκογλύφους δανειστές.

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να ηγηθεί αυτού του αγώνα και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, και όχι να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των μνημονιακών πολιτικών.

Για την Ε.Γ. του Νομ. Τμήμ. ΑΔΕΔΥ Φθιώτιδας

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γραμματέας

Ντούζγος Κωνσταντίνος                    Αλιμήσης Ιωάννης


Τους προπηλακισμούς συνδικαλιστών, τις συλλήψεις εργαζομένων και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, καταγγέλλει με ανακοίνωση της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συγκεκριμένα η συνδικαλιστική παράταξη περιγράφοντας τα γεγονότα από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαμιέων, όπου αποφασίστηκε η εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβο, ασκεί σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή και ζητά την παρέμβαση της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημειώνει:

"«Δήμαρχε Λαμίας να παραιτηθείς, με τους εργολάβους να πας να τα βρεις». Με αυτό το σύνθημα και υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων αλλά και πολιτών του Δήμου Λαμιέων αποχώρησαν ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του.

Λίγη ώρα πριν, συνεδρίασαν απουσία των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, με την παρουσία δύο διμοιριών των Μ.Α.Τ. και Εισαγγελέα, ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με στόχο να εκχωρήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων στους ιδιώτες.

Η Δημοτική Αρχή, αφού απέκλεισε την είσοδο της αίθουσας που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, μη επιτρέποντας την είσοδο στο κοινό, κατά παράβαση του Νόμου για Δημόσιες Συνεδριάσεις, αποφάσισε να υλοποιήσει την προειλημμένη όπως όλα δείχνουν «δέσμευση» του Δημάρχου κ. Νίκου Σταυρογιάννη να εκχωρήσει την καθαριότητα του Δήμου Λαμιέων σε ιδιωτικά-εργολαβικά συμφέροντα.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Γιάννης Τσούνης και Μαρία Παπαδοπούλου, όπως και Μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λαμιέων και ομάδα εργαζομένων-συμβασιούχων «έσπασαν» τον αστυνομικό κλοιό και εισήλθαν στο κτήριο. Έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με εντολή του εισαγγελέα, μετά από μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, συνελήφθησαν δύο (2) συμβασιούχοι-εργαζόμενοι.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου εισήλθαν τελικά μόνο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και η Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Γιάννης Τσούνης και Μαρία Παπαδοπούλου και δύο (2) Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λαμιέων, καταγγέλλοντας την αντιδημοκρατική και τρομοκρατική συμπεριφορά της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν δίστασε να «κατρακυλήσει» σε τακτικές τρομοκράτησης, εκφοβισμού, συλλήψεων και διώξεων προκειμένου να υλοποιήσει το «σχέδιο» του Δημάρχου για εκχώρηση σε ιδιώτη-εργολάβο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, πετώντας την ίδια στιγμή στο δρόμο σαράντα επτά (47) εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Καταγγέλλουμε την απόφαση της πλειοψηφίας να ιδιωτικοποιήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας παρότι είχε την δυνατότητα με ίδια μέσα, όπως προβλέπει ο Νόμος, χωρίς να πετάξει στο δρόμο σαράντα επτά (47) συμβασιούχους, να λειτουργήσει την Υπηρεσία.
Καταγγέλλουμε τον «τραμπουκισμό» της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων και προσωπικά του Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη, για τον προπηλακισμό σε βάρος του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Γιάννη Τσούνη και της Ταμία Μαρία Παπαδοπούλου που έπραξαν το αυτονόητο. Δεσμευόμαστε πως η απαράδεκτη συμπεριφορά εναντίον των εκπροσώπων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αλλά και του συνόλου των εργαζομένων του Δήμου Λαμιέων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα... ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ!!!

Καλούμε την Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της, τάσσεται υπέρ του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. να πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Δήμου Λαμιέων και την απόλυση σαράντα επτά (47) εργαζομένων όσο και την απαράδεκτη-«φασίζουσα» συμπεριφορά της πλειοψηφίας του Δήμου απέναντι στους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δηλώνουμε αποφασιστικά και με κάθε τρόπο πως στον Δήμο Λαμιέων τίποτε δεν τελείωσε... ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ!!!"