ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ 2017 - Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Κοκοντίνη

2017-08-28


Οι Σύλλογοι :«Φίλοι της Παραδοσιακής Μουσικής» & « Φίλοι
του Βιβλίου» Θήβας,

σας προσκαλούν στη βραδιά -αφιέρωμα στον Παναγιώτη Κοκοντίνη.

Ομιλητής θα είναι ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κ. Γεώργιος Τσάμπρας.

Συμμετέχουν:
* Παλιοί τραγουδιστές, συνεργάτες και μαθητές του στο κλαρίνο.
* Χορευτικοί Σύλλογοι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 9 μμ στο Θέατρο Άλσους Μοσχοποδίου.

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ 

ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΚΛΑΡΙΤΖΗΣ

ΤΣΑΜΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παρουσίαση

Το όνομα Κοκοντίνης μπορεί να μη σημαίνει, λοιπόν, και πολλά πράγματα σε επίπεδο κεντρικής δημοσιότητας, αλλά, αν βρεθείτε, ας πούμε, σε αρβανιτοχώρια της Αττικής και της Βοιωτίας -θα βρείτε ακόμα και σήμερα πολλούς ανθρώπους που έχουν τραγουδήσει και χορέψει πολύ στις εκδηλώσεις που έπαιζε -έχουν όλα τα τραγούδια που έχει παίξει σε δίσκους αλλά και πολλές ζωντανές ηχογραφήσεις του, ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές, και γενικά πίνουν νερό στο όνομά του, και τον θεωρούν είδωλο, στα κυβικά των πιο πολυακουσμένων καλλιτεχνών του καιρού μας.
Η σειρά "Βίοι Αγίων (Υπόγειες Διαδρομές)" αποτελείται από μονογραφίες ή, άλλως, βιογραφικά δοκίμια για τους "καταραμένους" των γραμμάτων και των τεχνών, με ιδιαίτερο λογοτεχνικό και, παράλληλα, προσωπικό ύφος, που τα διαφοροποιεί από μια συνηθισμένη βιογραφία. Μέσα από ατμοσφαιρικές διηγήσεις αναβιώνουν μνήμες, περιγράφονται στιγμές και αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου ξεχωριστών δημιουργών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γεννήθηκε το 1918 στο Αμπελοχώρι Θηβών και πέθανε 1/8/2000 στο σπίτι του στην Αθήνα στην περιοχή του Αγίου Πάυλου.

Θρυλικός στα αρβανιτοχώρια της Αττικής και Βοιωτίας κλαριτζής.

Ο Παναγιώτης Κοκοντίνης, που το όνομά του έγινε περισσότερο γνωστό από την προσφώνηση που του κάνει η Γιώτα Λύδια στο ταξίμι του τραγουδιού της "Γύρνα πάλι, γύρνα", ήταν ωραίος κλαρινίστας και ωραίος άνθρωπος, από τους λίγους στα δημοτικά που διάβαζε νότες και είχε γράψει και πολλά τραγούδια, όπως το "Θα'λάξω σπίτι και θα'ρθώ", "Πατέρα μας μεγάλωσες" που τα ερμήνευσε ο Ανδρέας Τσαούσης, κ.α.

Είχε γραμμοφωνήσει μ' όλους τους επώνυμους έλληνες τραγουδιστές (Καζαντζίδη, Λύδια, Ζάχο, Βέρρα, Τσαούση κλπ.) και είχε παίξει στα καλύτερα κέντρα.

Ηταν άνθρωπος με γνώση και άποψη για όλα τα πράγματα, και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.

Είχε βασανιστεί, εξοριστεί και φυλακιστεί στη Μακρόνησο, στα Γιούρα και στην Αίγινα μέχρι το 1952.

Ο θάνατός του ήταν μεγάλη απώλεια για τον κλάδο, διότι έχασε μια σοβαρή προσωπικότητα που είχε προβλέψει την υποβάθμιση της δημοτικής μας μουσικής και πάσχιζε πάντα για την αξιοπρεπή διατήρησή της.