Η … ΤΕΙτζίδικη ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

2018-01-05

Στην πόλη μας λειτουργεί, από το 2005, ως παράρτημα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (κοινώς ονομαζόμενο ως τμήμα LOGISTIS). Όπως ακούγεται, τόσο το πρόγραμμα σπουδών όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι υψηλού επιπέδου και πολύ κοντά στην αγορά εργασίας. Στην ευρύτερη περιοχή μας λειτουργούν μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας και συχνά-πυκνά λειτουργούν ως χώροι πρακτικής εξάσκησης. Πρόκειται για ένα τμήμα του οποίου οι απόφοιτοι έχουν ελάχιστη ανεργία σε μια περίοδο στην οποία το 43,3% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.(στοιχεία Eurostat Ιουλίου 2017)

Μια ευχάριστη είδηση ήρθε να αναβαθμίσει περισσότερο το τμήμα. Δημοσιεύτηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 202/Α/27-12-2017) το Προεδρικό Διάταγμα 154/8-12-2017 για την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος στο εκπαιδευτικό προσωπικό ΠΕ18.02 Διοίκησης Επιχειρήσεων γεγονός που σημαίνει ότι οι απόφοιτοί του μπορούν να διδάξουν στην Β/θμια Εκπαίδευση.

Ήταν όνειρο της πόλης να λειτουργήσει εντός των ορίων της τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι περισσότεροι φοιτητές κατάγονται από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική και έτσι η πόλη δεν έχει τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά οφέλη που προσδοκούσαμε. Λίγοι σπουδαστές νοικιάζουν σπίτια στην Θήβα ή κυκλοφορούν στα καφέ της. Οι περισσότεροι το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι λειτουργεί στο παλιό ΚΕΓΕ (πάνω από το στάδιο της πόλης) και ότι λειτουργεί το εστιατόριο της σχολής στο δρόμο προς το Τάχι. Πέραν τούτων τίποτε άλλο.

Δεν πάρθηκαν πρωτοβουλίες σύνδεσης της πόλης με το ΤΕΙ ούτε από τον Δήμο, ούτε από τη διοίκηση του τμήματος αλλά ούτε και από φορείς και συλλόγους της περιοχής. Είναι καιρός να κεφαλαιοποιηθεί η λειτουργία του ΤΕΙ στην περιοχή και να καρπωθούμε όλοι την προστιθέμενη αξία των εκατοντάδων φοιτητών ( 1400 νέοι) που τους έλαχε να σπουδάζουν κοντά μας.

              

                  Γνωριμία με ΤΟ ΤΜΗΜΑ 


του Ηλία Τραμπάκουλου