Η … ΜΟΥΣΕΙΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

2017-05-10


του Ηλία Τραμπάκουλου

Το 3ήμερο 12-14 Μαΐου κάτι σπουδαίο θα ζήσουμε στην πόλη της Θήβας. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας οργανώνει πανελλήνιο συνέδριο μουσειακής αγωγής και εκπαίδευσης. Δεκάδες κορυφαίοι εισηγητές ( καθηγητές πανεπιστημίων, μουσειοπαιδαγωγοί, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.λ.π.) θα μιλήσουν για τον ρόλο και τη συμβολή του εκπ/κού κατά τις επισκέψεις σχολείων σε μουσεία, γεώτοπους και τόπους μνήμης.

Θα δοθούν προτάσεις, ιδέες, tips για το πώς μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε γνώσεις και αξίες ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί εντός ή εκτός μουσείου και σχολείου. Θα διερευνηθούν οι δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης που κρύβει ένας κούρος, μία λόγχη, ένα ερειπωμένο κάστρο ...

Σε όλη αυτή τη διαδικασία έχουν εμπλακεί εκπ/κοί από όλη τη Στερεά Ελλάδα και από τις δύο βαθμίδες. Έχουν φτιαχτεί ομάδες εργασίας και, υπό την καθοδήγηση αρχαιολόγων, δημιουργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου. Όταν η επιστήμη συναντά την εμπειρία και την πράξη μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα αν δεν υπήρχε η καταλυτική συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Στερεάς και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αρωγοί είναι η τοπική Μητρόπολη, ο Δήμος Θηβαίων κ.λ.π.

Χώρος πραγματοποίησης: Συνεδριακό Κέντρο Θήβας

Ημέρες και ώρες του συνεδρίου το οποίο είναι ανοιχτό όχι μόνο για εκπαιδευτικούς αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες:

Παρασκευή 12 Μαΐου: 5- 8 το απόγευμα
Σάββατο 13 Μαΐου: 9-1 το πρωί και 4- 6 το απόγευμα
Κυριακή 14 Μαΐου: 10-3 το μεσημέρι

Υπάρχουν αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις όπως ξενάγηση στο Μουσείο, έκθεση αναρτημένων εργασιών, προβολή 3D ταινιών με εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π.

Ήδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου δεκάδες εκπαιδευτικοί από όλη την περιφέρεια συμμετοχή.