Φθηνό ρεύμα σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά

2017-12-29

Νέο κοινωνικό τιμολόγιο - Έκπτωση 35% έως 70% για όσους πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και για όσους πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος


Αλλάζουν τα κριτήρια και οι όροι υπαγωγής στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο με έμφαση στην ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και την ενίσχυση εκείνων που πραγματικά χρήζουν στήριξης.

Η σχετική απόφαση γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο του 2018.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα νέα κριτήρια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ αναφέρθηκε χτες μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το "Καλημέρα Ελλάδα", ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Η απόφαση, όπως είπε, χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες:

Α. Σε αυτούς που καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει στο 35%.

Β. Σε εκείνους που καλύπτουν τα κριτήρια του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 70%.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χτες θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους δηλαδή που είναι ήδη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα κατατίθενται στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος.

Σχετικά με τη νυχτερινή χρέωση στο ρεύμα ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα έχει «μία ενιαία τιμή» και, αναφέροντας ότι εξομοιώνεται με την ημερήσια, υπογράμμισε ότι «μέχρι τις 1600KW κατανάλωσης νυχτερινού, θα δει μείωση στο λογαριασμό του».

Αναφέρθηκε, επίσης και στο ζήτημα του Ταμείου που ιδρύθηκε για την κάλυψη των εξόδων επανασύνδεσης του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά.