Εγκαινιάστηκε η πρώτη αγροτική φυλακή γυναικών

2017-10-19

Η πρώτη Γυναικεία Αγροτική Φυλακή Ελεώνα έχει στελεχωθεί με (φυλακτικό και επιστημονικό) προσωπικό, έχουν διατεθεί οι κατάλληλοι χώροι διαμονής και έχουν προετοιμαστεί οι καλλιέργειες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής εγκαινίασε την Τετάρτη την πρώτη Αγροτική Φυλακή Γυναικών στον Ελεώνα Θηβών.

Όπως τόνισε, εκτός από την συνταγματική επιταγή της ισότητας των δύο φύλλων που εκπληρώθηκε (σ.σ. μέχρι σήμερα οι αγροτικές φυλακές ήταν μόνο για άνδρες), οι κρατούμενες λαμβάνουν ευεργετικό υπολογισμό ποινής και οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τους δίνουν τα εφόδια για την επανένταξή τους μετά τη αποφυλάκιση. Σύμφωνα με τον υπουργό η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης έχουν αποσπάσει επαίνους από διεθνείς οργανισμούς. «Σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης στους δείκτες βελτίωσης των συνθηκών κράτησης», τόνισε. Ο Στ. Κοντονής επίσης υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά υλοποιούνται σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας και σημείωσε: «Όταν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν την πολιτική βούληση να τα υλοποιήσουν, καθώς υπήρχε διαφορετικός προσανατολισμός στην αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη Γυναικεία Αγροτική Φυλακή Ελεώνα έχει στελεχωθεί με (φυλακτικό και επιστημονικό) προσωπικό, έχουν διατεθεί οι κατάλληλοι χώροι διαμονής και έχουν προετοιμαστεί οι καλλιέργειες. Λειτουργεί ως τμήμα της κλειστής φυλακής Γυναικών Θήβας, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται προσωπικό, δομές, και υπηρεσίες. Έχει χωρητικότητα τριάντα κρατουμένων και ήδη έχουν μεταφερθεί οι πρώτες δώδεκα, οι οποίες διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα. Οι εργαζόμενες κρατούμενες ζουν σε καλύτερες συνθήκες, με δημιουργική απασχόληση. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η υπευθυνότητά τους και προετοιμάζονται για την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη. Άρα υπηρετείται η αποφυγή της υποτροπής. Η Αγροτική Φυλακή δημιουργήθηκε με μηδαμινά έξοδα, με αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και εξοικονόμηση δυνάμεων.

Στο περιθώριο των εγκαινίων, ο Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε και τις κλειστές φυλακές και συνομίλησε με τις κρατούμενες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε θέση Βρεφονηπιοκόμου, που να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών που είναι στη φυλακή με τις μητέρες τους.