Ε. Αχτσιόγλου για νέες κύριες συντάξεις, θέσεις εργασίας, ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 120 δόσεις (video)

2017-12-21

Δεκαπέντε χιλιάδες νέες κύριες συντάξεις θα πληρωθούν στις 28 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την υπουργό και με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το 2017 δημιουργήθηκαν 120.000 νέες θέσεις εργασίας. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Νέα έκτακτη πληρωμή 15.000 νέων κύριων συντάξεων θα πραγματοποιήσει ο ΕΦΚΑ στις 28 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε η υπουργός εργασίας. Mέχρι το τέλος του έτους οι εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν περιοριστεί στις 75.000 και στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή.

«Τους τελευταίους μήνες, γίνονται διαρκώς εμβόλιμες πληρωμές νέων συντάξεων» ανέφερε η υπουργός, τονίζοντας ότι ο όγκος των εκκρεμοτήτων που παρέλαβε η κυβέρνηση, ήταν τεράστιος, με «περισσότερες από 380.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές».

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως σημείωσε, «θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δικηγόροι, μηχανικοί), αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι, αν το χρέος τους φθάνει έως 20.000 ευρώ). Η ρύθμιση θα είναι έως 120 δόσεις και θα υπάρχει η δυνατότητα κουρέματος των προσαυξήσεων έως 85%.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα. Όπως επισήμανε ακόμη η Έφη Αχτσιόγλου, με βάση τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ», το 2017 δημιουργήθηκαν 120.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% από αυτές να αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

«Κάθε δυνατότητα που έχουμε, κάθε ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο στην ελληνική οικονομία, δεν μπορούμε, παρά να το επιστρέφουμε στον κόσμο και να ανακουφίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με το συνδικαλιστικό νόμο, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι δεν καταργείται κανένα δικαίωμα στην απεργία. Όπως είπε, «το μόνο που θα αλλάξει, είναι η απαρτία που απαιτείται για τη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, «όχι, όμως, σε σωματεία ευρύτερης εμβέλειας, ευρύτερης πανελλαδικής διάστασης, δεν μιλάμε για τα εργατικά κέντρα ούτε για τη ΓΣΕΕ. Αυτό που θα γίνει είναι ότι, για να νομιμοποιηθεί η γενική συνέλευση στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το επίδομα θα δοθεί, εφόσον οι επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική, λόγω της φυσικής καταστροφής, έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους και, άρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλέψουν. «Θα μπορούν να λάβουν ένα έκτακτο επίδομα, ύψους 650 ευρώ, από τον ΟΑΕΔ. Η διαδικασία είναι οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση στον ΟΑΕΔ, για να δηλώσουν ότι έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους και, στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στην καταβολή. Υπήρχε η νομοθετική ρύθμιση και την ενεργοποιούμε, για να ανακουφίσουμε αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε.