Απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές δικηγόροι και μηχανικοί εάν έχουν μηδενικό εισόδημα

2017-08-22

Ευνοϊκή διάταξη με την οποία θα αποσυνδέεται η ασφάλιση από την ιδιότητα και θα αφορά μόνο τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Με αναδρομική ισχύ, από 1.1.17, όσοι μηχανικοί και δικηγόροι, εντοπιστούν από τον ΕΦΚΑ, ότι κατά την προηγούμενη φορολογική περίοδο είχαν μηδενικό εισόδημα, θα απαλλάσσονται από την επιβολή μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, που σήμερα είναι 157 ευρώ. Η διάταξη αυτή θα αφορά τους μη μισθωτούς μηχανικούς, που σύμφωνα με το μητρώο του ΤΕΕ ανέρχονται σε περίπου 68.000, αλλά και τους δικηγόρους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και οι οποίοι υπολογίζονται σε 42.000 περίπου.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και το οποίο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στα εργασιακά.

Έως τώρα όλοι οι παραπάνω ασφαλισμένοι υποχρεώνονταν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές από την πρώτη ημέρα εισόδου τους στον επαγγελματικό στίβο, ανεξάρτητα εάν είχαν εισόδημα ή όχι. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν η διάταξη αυτή να στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο, έναν μαθηματικό τύπο. Σε αυτόν θα υπάρχουν συγκεκριμένοι συντελεστές, οι οποίοι θα μπορούν να δείξουν σε ποιες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος (δικηγόρος, μηχανικός) θα γλιτώνει την υποχρέωση καταβολής μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

Οι απώλειες που θα προκύψουν στο πλαίσιο των συνολικών εσόδων  εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ότι είναι μηδαμινές. Άρα δεν τίθεται θέμα να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη, που διευκολύνει ένα σημαντικό πλήθος ασφαλισμένων από τους εν λόγω επαγγελματικούς κλάδους.

Dikaiologitika News