Μενέλαος Καραμαγγιώλης: Καθημερινές ιστορίες αφανών ηρώων

2017-04-17

Ο γνωστός Θηβαίος σκηνοθέτης βρίσκει ανθρώπους που διεκδικούν το αδιανόητο: από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αστέγων μέχρι τους ανέργους που διαπρέπουν με εταιρεία startup στη Silicon Valley στη νέα του εκπομπή «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» κάθε Πέμπτη στην ΕΡΤ1 .


Οι ιστορίες που αποκαλύπτει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους», που ξεκίνησαν ήδη να προβάλλονται στην ΕΡΤ1, είναι βγαλμένες από τα σκοτάδια και ρίχνουν άπλετο φως στις ζωές όλων (μας).

Οδηγούν. Δείχνουν έναν τρόπο να ξεκινήσεις από το αδιέξοδο και να βγεις σε ένα μονοπάτι σαν αυτά που ανοίγει χρόνια τώρα ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης είτε με τις κινηματογραφικές ταινίες του, είτε με τις ραδιοφωνικές εκπομπές που δημιουργούν ένα αόρατο καταφύγιο από το πουθενά και τώρα με τα ντοκιμαντέρ που αφηγούνται ιστορίες πραγματικές μεν, αλλά και τόσο αδιανόητες όσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Αντίστοιχα ούτε και ο ίδιος μπορούσε, ειδικά όσον αφορά την κατάληξή τους, έχοντας στα χέρια του πραγματικές ιστορίες «καταδικασμένων» ηρώων. «Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν υποδύονται κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτό τους και ενώ μοιάζουν αρχικά να μην έχουν καμία ελπίδα, τελικά μπορούν να βιώνουν το δικό τους χάπι εντ που δεν έχει γραφτεί από κανέναν Αμερικανό σκηνοθέτη, δεν έχει υπαγορευτεί από κανένα σενάριο. Και αυτή ήταν και η δική μου φιλοδοξία εξαρχής: να υπάρχει στις ταινίες αυτές εμπλοκή τόσο αυτού που πρωταγωνιστεί όσο και αυτού που τη γυρίζει, αλλά και του θεατή - που είναι και το σημαντικότερο όλων. Μου έχει μείνει η αντίδραση ενός γονέα ο οποίος έτυχε να δει την ταινία όπου πρωταγωνιστούσε ένας πρώην ανήλικος φυλακισμένος που πήγαινε στην ίδια σχολή με την κόρη του: ο ίδιος μου είπε ότι, ενώ προτού τη δει θα επέμενε ακόμα και να μην πηγαίνει η κόρη του στη σχολή, τώρα θα την ενθάρρυνε να τον κάνει παρέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δίνει στις ταινίες αυτές λόγο ύπαρξης».